Doorgaan naar artikel

Afzet van hardfruit verloopt te traag

Tijdens bezoeken aan sorteer- en pakstations en exporteurs viel te beluisteren dat de afzet van hardfruit dit jaar niet echt goed op gang wil komen.

Binnen Nederland verloopt de afzet weliswaar nog wel redelijk maar de export blijft fors achter op voorgaande jaren. Dit lijkt op het eerste gezicht niet zo bezwaarlijk, omdat de oogst behoorlijk is tegengevallen. Desondanks moet de vaart er wel in blijven wil je niet het risico lopen dat in de tweede helft van het seizoen de voorraden te hoog oplopen. Dit kan immers de prijzen onnodig onder druk zetten en meer kwaliteitsproblemen tot gevolg hebben.



Het gevolg van deze stagnerende afzet is dat de appels gemiddeld genomen behoorlijk geel en dus rijp zijn. Gelukkig is de grondkleur van de meeste rassen uitstekend, waardoor de presentatie redelijk tot goed blijft. Soms zie ik echter bij bepaalde Elstar-mutanten een intens rode kleur, waarbij er geen sprake meer is van rood, maar van paars. De hoge rijpheidsgraad heeft als nadeel dat de appels gevoeliger zijn voor buts. Dit euvel trof ik dan ook bij diverse partijen aan en het lijkt erop dat dit eerder toe- dan afneemt. Dit aspect verdient nadrukkelijk aandacht.



Tot op heden blijven tijdens de inspecties gebreken, zoals hagel- of vorstschade, uit. Bij de appels komt weliswaar verruwing rond de steelholte voor, maar niet in die mate dat dit tot problemen leidt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin