Fruit

Nieuws

Prijs Conference op dinsdagveiling onder druk

De Belgische veilingen noteerden dinsdag stevig lagere prijzen voor peren.

BelOrta en Belgische Fruitveiling (BFV) veilen peren gezamenlijk. De maand februari begon met een bijzonder zwakke veiling. De prijs kwam dinsdag 1 februari een dubbeltje lager uit voor de meeste sorteringen. Met € 0,81 voor de grootste gangbare maten (boven 70 mm) is het verschil met de laatste veiling afgelopen week opvallend. Twee weken geleden tikten de prijzen nog iets meer dan een euro aan.

Dat zegt niet alles over het prijspeil in Nederland. Het is de verwachting dat groene peren in Nederland een stabieler beeld tonen. Ook op de internationale groothandelsmarkten lijkt het prijsbeeld vooralsnog stabiel, maar deze reageert later op prijsontwikkelingen in eerdere ketenschakels.

Ruime aanvoer

De prijsdaling dinsdag is deels het gevolg van een ruimere aanvoer bij vooral BFV. Het ruimere aanbod werd ook grotendeels afgezet, zonder tussenkomst van een opkopende veiling zelf. Een commissionair spreekt van een heftige veiling. In een korte toelichting wijst de veiling zelf op een onevenwichtige verhouding van de vraag en het ruimere aanbod.

Uit het veilingoverzicht valt ook op te maken dat voor klasse 2 de prijsval niet zo groot was. Het verschil tussen klasse 1 en 2 blijft daardoor klein. Dat duidt op een nog altijd acceptabele gemiddelde prijs voor peren voor de Belgische telers. Uit berekeningen van Fruittrading Company blijkt dat de gemiddelde prijs in januari van € 0,81 een dubbeltje hoger is dan twee jaar geleden, ook al een krap afzetjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.