Doorgaan naar artikel

In Duitsland gevonden gevreesde kever blijkt verstekeling

De vondst van een Japanse kever in een val in Baden-Württemberg lijkt op zichzelf te staan.

De Europese Commissie heeft een lijst van 20 meest gevreesde plaagorganismen die zich niet in Europa mogen vestigen. De Japanse kever staat op die lijst. In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg was de schrik groot toen deze werd aangetroffen. Deze kever met quarantainestatus heeft zeer veel waardplanten en kan grote schade aanrichten aan gewassen onder en boven de grond.

Verstekeling

De Papillia Japonica, zoals de Japanse kever officieel heet, komt niet voor in Nederland, wel in Italië en Zwitserland. De kever is in Nederland wel een keer aangetroffen op een laadplatform van Schiphol. Ook in Duitsland wordt de kever na de vondst nog niet als ‘gevestigd’ geregistreerd. Het is waarschijnlijk dat de kever een verstekeling was die met de trein uit bijvoorbeeld Italië binnen is gekomen. Het was een mannetje en niets duidt erop dat een kolonie is gevestigd, stelt de Duitse zusterorganisatie van NVWA, het Julius Kuhn Instituut.

Tekst gaat door onder de foto

Plaag van Japanse kever. Foto: NVWA

Plaag van Japanse kever. Foto: NVWA

Larven van de kever veroorzaken grote schade aan weiden en gazons. De kevers vreten bovengronds en geven schade in boomkwekerij- en andere gewassen, met name in zachtfruit zoals framboos, aardbei en druif. Daarnaast ook in mais, bonen en tomaten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin