Doorgaan naar artikel

Gevreesde Xylella-uitbraken niet goed aangepakt

De Europese Commissie ziet tekortkomingen in de aanpak van uitbraken van Xylella fastidiosa, één van de meest gevreesde bacteriën voor 300 plantensoorten.

Xylella fastidiosa komt in Zuid-Europa voor, maar vormt een dreiging voor noordelijke teeltgebieden. Nederland heeft draaiboeken voor een uitbraak waarbij rigoureuze maatregelen genomen moeten worden in een bufferzone.

Bij een audit in deze buffergebieden in Spanje, Frankrijk en Italië constateerde de Europese Commissie flinke tekortkomingen. Zo is bij vrijwel alle uitbraken een grote vertraging opgetreden in het verwijderen van waardplanten in de bufferzonen. Ook is de vectorpopulatie niet voldoende in de hand gehouden om de verspreiding tegen te gaan. Niet door alle lidstaten is voldoende toezicht gehouden op transport van partijen waardplant. Dat blijkt uit een gepubliceerd verslag van de Standing Committee on Plant Health. Daarin blijkt bovendien dat rozemarijn een zeer gevoelige waardplant is voor Xylella.

In het topsectorenonderzoek ‘Onderzoek aan Xylella fastidiosa’ besmette Wageningen Plant Research in een maximaal afgesloten kas onder meer postelein, Prunus, tabaksplanten, maagdenpalm, es, lavendel, klimop en zomereik. Ook bladgroente postelein bleek vatbaar voor de bacterie bij handmatige besmetting. - Foto: Wageningen Plant Research

In het topsectorenonderzoek ‘Onderzoek aan Xylella fastidiosa’ besmette Wageningen Plant Research in een maximaal afgesloten kas onder meer postelein, Prunus, tabaksplanten, maagdenpalm, es, lavendel, klimop en zomereik. Ook bladgroente postelein bleek vatbaar voor de bacterie bij handmatige besmetting. – Foto: Wageningen Plant Research

Tot nu toe komt deze bacterie niet voor in Nederland, meldt NVWA. Een uitbraak in Nederland zou grote economische gevolgen kunnen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten, en ook fruittelers.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin