Doorgaan naar artikel

Sensor meet vitaminegehalte van groenten en fruit

Hoe weet je hoeveel vitamine C er in je tomaat zit of wat het gehalte aan vitamine B11 is in een aardbei? Met een kleine, goedkope biosensor is het voor telers van groenten en fruit mogelijk om – real time – te meten hoe het ervoor staat met de vitamines in hun producten.

Via het Interreg project Food Screening EMR werken Nederlandse en Belgische bedrijven en kenniscentra aan de (door)ontwikkeling van een slimme sensortechnologie voor snelle, eenvoudige en goedkope detectie van vitaminen in voedingsmiddelen tijdens het productieproces. Deze on-site meettechnologie biedt telers van groente en fruit de mogelijkheid om met teelttechnieken te sturen op het duurzaam en stabiel verhogen van het vitaminegehalte in gewassen.

Daarnaast wordt er binnen het project onderzocht hoe de sensortechnologie ingezet kan worden bij de onderbouwing van claims over de voedingswaarde en de gezondheidsvoordelen van producten, meldt Brightlands Campus Greenport Venlo.

Specifiek bepalen van inhoudsstoffen

Het meten van vitamines is al mogelijk, in een laboratorium. Maar het is voor een teler behoorlijk kostbaar om van iedere batch gewassen monsters te nemen en deze op te sturen naar een extern lab voor nutrionele analyse. De huidige praktijk bestaat er dan ook uit om simpelweg het product te wegen en vervolgens in een tabel op te zoeken hoeveel vitamine C per gram een wortel bevat. Dat is de waarde die op de verpakking verschijnt.

Tekst gaat door onder de foto

De on-site meettechnologie biedt telers van groente en fruit de mogelijkheid om met teelttechnieken te sturen op het duurzaam en stabiel verhogen van het vitaminegehalte in gewassen. - Foto: Brightlands Campus Greenport Venlo

De on-site meettechnologie biedt telers van groente en fruit de mogelijkheid om met teelttechnieken te sturen op het duurzaam en stabiel verhogen van het vitaminegehalte in gewassen. – Foto: Brightlands Campus Greenport Venlo

“Het specifiek bepalen van inhoudsstoffen om je producten te vermarkten is nu simpelweg te duur. Maar een goedkope sensor waarmee een teler dit zelf routinematig kan bepalen, biedt uitkomst. Niet alleen in het kader van claims, maar ook om de teeltprocessen te innoveren. Je kan dan bijvoorbeeld twee teelttechnieken voor spinazie analyseren en snel controleren of de nieuwe methode ook echt leidt tot een toename van bijvoorbeeld het folaatgehalte in de gewassen. Wij willen de sensor zo maken dat je ’m kunt integreren in een dipstick en een draagbare sensor die je als teler in de kas of op het veld kan gebruiken.”

Venlose start-up Yookr

Binnen het project werken de universiteiten van Maastricht, Hasselt, Luik en Aken samen; ieder met hun specifieke expertise. De Venlose start-up Yookr gaat samen met het Duitse Zumolab de software ontwikkelen voor de nieuwe biosensor. De volgende stap is om te kijken hoe de informatie uit de biosensor en de data geïntegreerd kunnen worden in juridische voedings- en gezondheidsclaims, zodat ze de consument kunnen overtuigen van de meerwaarde van een product.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin