Fruit

Nieuws

Piqa Boo peer oogt mooi, maar succes niet verzekerd

Mooie rode kleur, aparte smaak en textuur en schipperen tussen kilo’s en vruchtmaat. De Piqa Boo peer kent voors en tegens.

Op basis van zijn felrode uiterlijk scoort de peer met merknaam Piqa Boo tijdens de Opendeurdag van Proefcentrum fruitteelt in het Belgische Sint Truiden hoge ogen. Waar bij veel andere rode perenrassen de blos richting pluk minder wordt of zelfs verdwijnt, blijven bij deze selectie de peren prachtig rood.

Kruising Aziatisch en Europees

De rassen uit de reeks Piqa zijn soortkruisingen tussen Europese en Aziatische peren, die door het Nieuw-Zeelandse Plant & Food Research gekweekt zijn. Tegenover het fraaie uiterlijk van de Piqa Boo plaatst onderzoeker Ann Gomand wel enige kanttekeningen. In smaakproeven scoort het ras zeer wisselend. Behalve de smaak is ook de textuur – vergelijkbaar met die van Nashi-peren – erg smaakgevoelig. “Je bent voor of je bent tegen”, aldus Gomand, die het ras vooral als een nicheproduct ziet.

Vruchtmaat versus kilo‘s

Om voldoende vruchtgrootte te halen, mogen de bomen niet heel vol hangen. Bij een wat dunnere vruchtdracht valt vervolgens de productie per boom en per hectare tegen. Een gemiddelde productie van 40 ton per hectare is volgens onderzoeker Gomand al te hoog ingeschat. De eerste marktverkenningen van handelaren leren dat voor dit unieke product zich nog niet gemakkelijk een grote markt aandient. Maar voor bezoekers van de Opendeurdag zal het fraaie beeld van de peren wel indruk gemaakt hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.