Doorgaan naar artikel

Onderzoek cactorumbesmetting en type trayveld

Maakt de inrichting van een aardbeitrayveld de kans dat aardbeiplanten besmet worden met phytophthora-sporen groter of kleiner? Wageningen UR-onderzoeker Bert Evenhuis doet hiernaar onderzoek, onder meer vanwege beperkter gebruik van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen.

Evenhuis vergelijkt de besmettingsgevoeligheid voor cactorum in de voor deze schimmel gevoelige rassen Malling Centenary en Sonata. De planten worden opgekweekt in trays op de grond (zoals in de praktijk het meest toegepast), op stellingen, en met dichte folie op de grond.

 

Tekst gaat verder onder de foto

Links de aardbeitrays van de grond af op stellingen. Rechts de trays op de grond, voor een deel op antiworteldoek en voor een deel op dichte folie. - Foto: Gondy Heijerman

Links de aardbeitrays van de grond af op stellingen. Rechts de trays op de grond, voor een deel op antiworteldoek en voor een deel op dichte folie. – Foto: Gondy Heijerman

Opspatten of inwaaien van sporen

Zo wordt bekeken of er verschillen zijn in de infectie van de planten door opspattende sporen. Daarnaast is het mogelijk dat sporen zich door de lucht verplaatsen en op die manier tot infectie leiden, licht onderzoeker Evenhuis toe. De eventuele verplaatsing van die sporen wordt gevolgd met een automatische sporenvanger. Voorafgaand aan de proef zijn op het trayveld – op het onderzoekcentrum van Delphy in Horst – actief sporen ingebracht. Voor de duidelijkheid; bij de proef met dichte folie is de deze afdekking aangebracht na het inbrengen van de schimmelsporen over het veld.

PPS-onderzoek

Het is de bedoeling deze PPS-proef (PPS: Publiek-Private Samenwerking/financiering) volgend jaar te herhalen. Evenhuis lichtte een en ander toe op de Aardbeidemodag die vrijdag 3 september in Horst (L.) werd gehouden.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin