Doorgaan naar artikel

Detectie van insecten als vorm van precisieteelt

Proeftuin Randwijk test een apparaat voor detectie en determinatie van insecten in de boomgaard. Nuttige en schadelijke insecten kunnen zo van elkaar onderscheiden en bestreden dan wel gespaard worden.

Met het apparaat van het Deense FaunaPhonotonics, waarmee eerder al in de akkerbouw en wijnbouw ervaring is opgedaan, gaat de proeftuin voor de fruitteelt ook met de mogelijkheden in diverse in fruitgewassen experimenteren. De cameratechniek meet het aantal vliegbewegingen van waargenomen insecten. Aan de frequentie van het slaan met de vleugels, die voor elk insectensoort uniek is, kun je insecten in de boomgaard mogelijk gericht waarnemen.

Plaatsspecifiek plaaginsecten bestrijden

In het kader van precisiefruitteelt zou afhankelijk van de plek van waarnemen een gerichte bestrijding van plaaginsecten en níét de nuttige insecten kunnen plaatsvinden. Plaatsspecifiek bestrijden (of wortelsnoeien of bemesten) is iets wat op een andere manier al ingang vindt in het kader van de precisielandbouw.


Tekst gaat verder onder de foto

Gewasbeschermingsspecialist Stijn van Laer van Fruitconsult toont de apparatuur op de Open Dag van Proeftuin Randwijk. - Foto: Wouter van Teeffelen

Gewasbeschermingsspecialist Stijn van Laer van Fruitconsult toont de apparatuur op de Open Dag van Proeftuin Randwijk. – Foto: Wouter van Teeffelen

Gewasbeschermingsspecialist Stijn van Laer van Fruitconsult toonde op de open dag van Proeftuin Randwijk in augustus de betreffende apparatuur. Omdat nog maar net in de fruitteelt gestart is met deze apparatuur, is volgens Van Laer nog weinig te zeggen over wat er wanneer kan worden waargenomen en hoe precies dat kan gebeuren.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin