Doorgaan naar artikel

Zeldzame slakkenvraat bij perenbomen

Door het natte jaar is er dit jaar zelfs in peren overlast van slakken. De slakken vreten aan het blad en zorgen voor ruwe plekken op de vruchten.

Ook op de open dag bij Proeftuin Randwijk op 19 augustus was het zeer bijzondere verschijnsel te zien: slakkenvraat in fruitgewassen en zelfs in peren. De oorzaak zijn de natte omstandigheden waarbij slakken zich prima thuis voelen. De slakken zijn bij het naar boven kruipen op de stam voor de bezoekers van de open dag goed te zien. Ze vreten aan het blad en zorgen voor ruwe plekken op vruchten. De slakken geven de vrucht volgens fruitteeltadviseur Jos de Wit een zuigzoen, waardoor de schil verruwd. Meldingen van slakkenvraat in fruitgewassen kwamen eerder zelden of nooit voor.

Biologische slakkenkorrels

Voor fruitteeltadviseur Antonie de Kruijf van AgruniekRijnvallei was slakkenvraat niet helemaal nieuw, maar zo erg als dit jaar was het zelden. Hij zag vlak na de bloei al dat slakken aan jonge peren vraten en dat is nu terug te zien als een soort rupsenvraat. De Kruijf zag de slakken later deze zomer ook aan appels vreten, waardoor deze gingen rotten.

Tientallen klanten van Agruniek hebben biologische slakkenkorrels ingezet om de slakken met goed resultaat te bestrijden. Agruniek stelde voor het strooien van de korrels een speciale strooier beschikbaar. De strooier was een omgebouwde strooier die in het verleden gebruikt werd voor de toen nog toegelaten Caseron-korrels als onkruidbestrijding.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin