Doorgaan naar artikel

The Greenery; eerste perencontracten krap seizoen

The Greenery signaleert verschillen bij telers in de verwachte oogst van peren. De eerste contracten ‘op hout’ zijn getekend.

Perentelers schatten zelf hun oogst op 70 tot 80% van de normale opbrengsten per hectare, maar er is nog veel mogelijk, denkt Jan de Kloe, productmanager hardfruit van afzetorganisatie Coforta/The Greenery. “Als de start van de pluk nog een paar dagen wordt uitgesteld, kan dat straks een paar millimeter schelen en is de opbrengst tonnen hoger. Het verbaast me niet als telers straks op 85% van de normale oogst uitkomen. Maar de verschillen zijn groot. De ene teler zit op een halve oogst, de andere op een normale oogst.”

Bij Westende Fruitteelt in Fijnaart hangt een normale oogst peren. “Naar verwachting zelfs meer kilo’s dan vorig jaar. We zijn daarmee wel een van de weinige uitzonderingen”, stelt teler Rinus van ’t Westende.

Hoge prijzen in contracten ‘op hout’

De eerste contracten ‘op het hout’ zijn al gesloten bij The Greenery. Dat betekent dat telers de oogst verkopen voor de oogst. Deze afzetwijze leverde vorig seizoen een relatief goede middenprijs op, omdat de verkoop een inzinking kende in het seizoen. De Kloe: “Telers kiezen hun eigen afzetwijze binnen The Greenery. We zijn gefocust op retail met gegarandeerde afzet, maar telers kunnen ook kiezen voor andere afzetvormen.” Of het niveau van de houtcontracten nu ligt rond € 0,68 per kilo, zoals biedingen op Service2fruit, kan de De Kloe niet zeggen.

Italië zal peren halen

De Europese markt is buitengewoon veelbelovend. De perenoogst in Europa is de kleinste van de afgelopen tien jaar. De totale Europese productie van peren is 27% minder dan het gemiddelde van de periode 2018-2020. Analisten verwachten dat ook marktleider in peren Italië door een lage oogst een recordhoeveelheid peren zal importeren, waaronder Conference uit Nederland en België.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin