Doorgaan naar artikel

Nog ruimte voor meer Nederlandse pruimen

Volgens de grootste pruimenteler van Nederland, Fruitkwekerij M. Bunt in Herveld, is er nog ruimte voor meer Nederlandse pruimen. Hij constateert tekorten in het seizoen.

Dat bij sommige supermarkten zelfs in het pruimenseizoen geen Nederlandse pruimen in het winkelschap liggen, stoort Marinus Bunt, eigenaar van Fruitkwekerij M. Bunt, mateloos. “Ik vind dat eigenlijk niet kunnen. Maar dat heeft er ook mee te maken dat er gewoon te weinig aanbod is”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. “Mijn droom is dat deze steenvrucht een gelijksoortige comeback maakt als de Betuwse kersen. Die ruimte is er zeker.”

Oudere consument

Fruitkwekerij M. Bunt is met een productie van zo’n 2 miljoen kilo in 2020 goed voor 40% van de aanvoer van Nederlandse pruimen. Marinus Bunt karakteriseert de pruimenmarkt als een nichemarkt. “In vergelijking met Betuwse appels, peren of kersen heeft pruim maar een heel bescheiden aandeel. Het zijn hoofdzakelijk oudere consumenten of mensen die oorspronkelijk ergens anders vandaan komen, die veel pruimen eten.”

Nieuwe rassen

Om de markt uit te breiden, zet Bunt onder andere in op nieuwe rassen zoals Vandor. “Dergelijke rassen zijn een stuk groter en ze rijpen langer door. Op die manier hebben ze langer de tijd om volledig op smaak bij de consument te komen. Dat is eigenlijk dezelfde ontwikkeling zoals die eerder bij kers heeft plaatsgevonden.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin