Doorgaan naar artikel

Huisvesting ‘zonder gedoe’ in fruitteeltgemeente

Gemeente Vijfheerenland staat huisvesting van arbeidsmigranten bij telers op het bedrijf toe, mits gecertificeerd door SNF of AKF.

Dat blijkt uit de onlangs door de gemeente vastgestelde beleidsregels. De circa 30 fruittelers in het westelijk deel van de Betuwe rond Leerdam kunnen door de met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) gemaakte afspraken ‘gedoe met de gemeente’ voorkomen, schrijft het college van burgemeester en wethouders van Vijfheerenland.

Het gaat om tijdelijke huisvesting in bestaande agrarische bebouwing of in tijdelijke units binnen het bouwblok. Mobiele huisvesting wordt voor maximaal 3 maanden per jaar tijdens de oogst toegestaan. Voor zowel de huisvesting in bestaande gebouwen als in tijdelijke units gelden de regels van Stichting Normering Flexwonen of Agrarisch Keurmerk Flexwonen.

Een medewerker per hectare

De omvang van de tijdelijke huisvesting moet zijn gekoppeld aan de arbeidsvraag. Daarbij wordt de stelregel van een werknemer per hectare gehanteerd, met een maximum van 40 medewerkers. In de beleidsregels zijn tevens eisen opgenomen voor het registreren van de gegevens van de arbeidsmigranten. Bedrijven verplichten zich tot het dagelijks bijhouden van een bewonersnachtregister met vermelding van naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geboorteplaats, betrekking, dag van aankomst en dag van vertrek.

Overleg na klachten

Zowel de telers als de bewoners van de gemeente kunnen klachten melden bij of de gemeente of NFO. In oktober 2021 vindt overleg plaatst over de gemaakte afspraken. Indien wenselijk wordt eerder een overleg gepland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin