Doorgaan naar artikel

Fruitteler: ‘Klein perenaanbod geeft niet per se goede prijzen’

VreeFruit in Dodewaard startte dinsdag 10 augustus een laatste dunronde in Conference-peren.

Te kleine en kromme peertjes worden in deze laatste dunronde verwijderd. Fruitteler Thomas de Vree kan over ruim een maand de allerbeste kwaliteit peren plukken. Supermarkten willen alleen topkwaliteit in de schappen. Kwaliteit is ook een absolute randvoorwaarde om de voor het nieuwe seizoen voorspelde goede perenprijzen daadwerkelijk te kunnen halen, aldus De Vree.


Tekst gaat verder onder de foto

Medewerkers van Vreefruit halen de kromme en kleinere peren er tussenuit. - Foto: Vidiphoto

Medewerkers van Vreefruit halen de kromme en kleinere peren er tussenuit. – Foto: Vidiphoto

‘Tjokvol appels, minder peren’

De oogst op het bedrijf in Dodewaard met 9 hectare appels en 13 hectare peren, weerspiegelt de vorige week bekendgemaakte Nederlandse en Europese oogstramingen: meer appels maar minder peren. De Vree: “Onze appelbomen van het ras Wellant hangen tjokvol, maar er zijn inderdaad wat minder peren.” Dat heeft alles met het sombere voorjaar te maken, wat tot in juni meer dan gemiddeld voor vruchtrui heeft gezorgd.

De laatste twee maanden is het weer in de Betuwe overigens groeizaam. Na deze dunronde zouden de overgebleven peren alle ruimte moeten hebben om tot perfecte vruchten uit te groeien. Wat dat vervolgens op de markt zal doen, daarover wil De Vree niet speculeren. Dat kan volgens hem ook met een kleiner aanbod zoals dit jaar nog alle kanten op gaan. Bijvoorbeeld door het twee à drie weken latere oogsttijdstip. “Dat geeft ons alweer minder tijd voor de afzet”, zegt de fruitteler.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin