Fruit

Nieuws

Brits hardfruit: hogere kosten en kleine oogst

Britse hardfruittelers zuchten door brexit en corona onder hogere prijzen voor arbeid, transport en verpakkingen. En de oogst valt tegen.

Britse hardfruittelers hebben dit jaar niet alleen te maken met uitdagende weersomstandigheden, maar hebben ook te maken met aanzienlijk hogere kosten, meldt de handelsorganisatie British Apples and Pears. In de afgelopen maanden zijn de kartonprijzen in Engeland met 25 tot 30% gestegen, de transportkosten met iets meer dan 10% en de verpakkingskosten met minstens 10%. Deze kosten stijgen nog steeds.

Dit komt bovenop de arbeidsinflatie als gevolg van de impact van corona en brexit. Een recent rapport van accountantskantoor Andersons heeft bekendgemaakt dat de combinatie van arbeidsinflatie en corona-kosten de afgelopen twee jaar 6,5 pence (bijna 8 cent) heeft toegevoegd aan de productiekosten van een sixpack Britse Gala-appelen.

Kleinere oogst appels en peren

Ondanks de voorjaarsvorst, hagel en nat weer voorspellen appel- en perentelers een oogst van hoge kwaliteit. De appeloogst van 2021 wordt naar verwachting echter 8% kleiner dan vorig jaar en 2% kleiner dan het gemiddelde van de laatste drie jaar. Met name de in Engeland grote rassen Bramley en Cox doen het dit jaar niet best.

De perenoogst – in heel Europa klein – valt in het Verenigd Koninkrijk 26% lager uit dan vorig jaar en 13% lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.