Doorgaan naar artikel

Extreme regenval Limburg speelt fruittelers parten

Zowel Wim Notermans in Noorbeek als zijn collega Thomas Broex in Gronsveld melden dat er in de voorbije twee dagen zo’n 100 millimeter neerslag is gevallen. Bij Notermans hebben de aardbeien een tik gehad, Broex heeft vooral zorgen over zijn kersen en pruimen.

De telefoonverbinding met Wim Notermans is opvallend goed, gezien zijn locatie tijdens het gesprek. Hij zit in de kelder van zijn huis, in een poging de ruimte weer droog te krijgen. Het is ook voor de eerste keer dat hij de kelder moet droog soppen. “Echt bijzonder, ons bedrijf ligt in Noorbeek aan de Hoogcruts, die straatnaam is niet zomaar bedacht.”

Vanwege de vele neerslag is sinds gisteren code oranje afgekondigd. “Vanmorgen was het nog wel even heftig”, vertelt hij, “en het schijnt dat er vannacht nog veel kan bijvallen.”

Einde voor aardbei

Voor zijn oogstrijpe vollegrondaardbeien (ras Verdi) is het doek gevallen, vermoedt hij. “Ik ben nog niet gaan kijken, maar die zullen waarschijnlijk weg zijn.” Zoals ook een flink deel van zijn klanten weg is. Normaal weten veel toeristen zijn boerderijwinkel te vinden, maar die zijn inmiddels vertrokken naar drogere oorden of naar huis, vermoedt hij. “Dat is nog wel het ergste van dit weer”, constateert hij.

Maar Notermans is niet louter ontevreden, want alle neerslag die tot nu toe is gevallen, heeft ervoor gezorgd dat hij dit jaar zelf nog geen water hoefde aan te voeren voor zijn appel en peer. “Dat scheelt me € 10.000, ik gebruik alleen leidingwater. Bronwater is geen optie, want ik teel op 7 percelen met het grondwater op gemiddeld 250 meter diepte.”

Daarnaast is het weer in deze zomer prima voor de kwaliteit van zijn hardfruit. “Er kan nog van alles gebeuren, maar tot nu toe hangt er een prachtige oogst peren.”

Als een spons

De neerslag heeft Thomas Broex in Gronsveld geen last bezorgd vanwege overstromingen, want het water loopt in het heuvelachtige gebied wel weg, merkt hij op. Bovendien heeft lössgrond de eigenschap dat het behoorlijk wat water kan opnemen, dus met plasvorming valt het ook mee. Een deel van zijn kersen wordt beschermd door regenkappen, en een deel niet.

Scheurvorming in kersen

Voor zijn onbeschermde kersen is al dat water minder goed, en dan niet alleen de neerslag van de afgelopen dagen. Tien dagen geleden trad al scheurvorming op: toen niet vanwege de hoeveelheid neerslag, maar wel doordat het toen twee dagen achtereen nat was. “Het effect is dan hetzelfde, het vocht trekt dan door de schil.”

De pruimen hangen er nog goed bij, maar ook die lopen de kans om door de opname van vocht uit hun jas te scheuren, stelt hij vast.

Schimmels

Terug naar de kersen. Broex weet niet of dat door het vocht komt, maar hij vindt ze dit jaar wat minder zoet dan andere jaren. En dan is het nog de vraag wat de komende periode brengt. Het huidige weer is er niet naar om tegen schimmels te spuiten, dat kan ook nog problemen geven. “Het schimmelseizoen begint nu toe komen.”

Net als zijn collega Notermans kan Broex zich niet herinneren zo langdurig zoveel regen te hebben gehad als in deze week. “Het is ook nog bijzonder omdat we ons de afgelopen jaren tot op de tanden hebben bewapend om te voorkomen dat de gewassen watertekorten zouden oplopen. En dan krijg je dit.”

Fruitveiling Zuid-Limburg

Fruitveiling Zuid-Limburg ziet bij telers een grotere uitval door gebarsten vruchten, bijvoorbeeld in kersen. Datzelfde probleem kan ontstaan bij rode bessen. De kwaliteitsproblemen zijn ook een punt van zorg. Het nat plukken verkort de houdbaarheid van product. Het aandeel zachtfruit in de omzet van Fruitveiling Zuid-Limburg is beperkt. Bij hardfruit zijn geen problemen met wateroverlast gemeld.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin