Fruit

Nieuws

Stormschade fruit zet verzekering kappen op kaart

De forse schade vrijdag aan Betuws fruit, bomen, kappen en tunnels kan discussie over verzekering van teeltondersteunende maatregelen aanwakkeren.

Dat stellen de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) en Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering OFH/BFAO. De schade ten noorden van Tiel aan regenkappen en aardbeistellingen leidde tot een uitspraak van LTO Nederland dat telers nu te weinig mogelijkheden hebben om hun teeltondersteunende maatregelen te verzekeren.

NFO

De NFO kan zich die reactie voorstellen, al is die vraag nog niet veelvuldig aan de orde gesteld binnen NFO. “Ik kan me de vraag na afgelopen weekend wel goed voorstellen”, zegt NFO-voorzitter Gerard van den Anker. “De storm roept wel de vraag op welk risico je zelf wilt dragen en hoog de premie zou worden.” De schade van de storm afgelopen vrijdag wordt voorzichtig geraamd op € 2,5 miljoen door NFO, maar dat is nog niet gebaseerd op taxaties.

Ervaring in Zuid-Europa

OFH/BFAO laat weten dat enkele telers weleens geïnformeerd hebben naar de mogelijkheid voor verzekering van kappen, maar dat die optie er nu niet is. In Zuid-Europa is ervaring met het verzekeren van zaken als hagelnetten. Bij zeer zware hagel kan een netconstructie instorten. Een woordvoerder: “Ik snap die oproep. Als je weersomstandigheden als in Leersum ziet, ga je denken wat had kunnen gebeuren. Je zou netten kwijt zijn, de constructie en de bomen. We bieden dit op dit moment nog niet aan. Als die behoefte ontstaat, zijn we wel bereid mee te kijken.” Het zou goed zijn als LTO de discussie aanbrengt in de werkgroep Brede Weersverzekering.

Of registreer je om te kunnen reageren.