Fruit

Nieuws

Forse hagel- en stormschade fruit rond Tiel

Fruittelers in een gebied ten noorden van Tiel zijn vrijdag 19 juni getroffen door stormschade en fikse hagelbuien.

Dat zegt voorzitter Bert den Haan van de afdeling Rivierenland van de Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO. Zelf zat de teler uit Kerk Avezaath op de rand van het schadegebied. “Bij ons zijn kisten omgewaaid op een rij peren, maar de schade bij een aantal telers rond de Zoelense brug heb ik niet eerder zo gezien. Daar ligt een aantal rijen Elstar plat, bij elkaar een hectare en is fruit 100 procent verhageld.”

Kersenteler zou vandaag openen

Voor kersentelers zou het seizoen vandaag beginnen. Telers richting Maurik gaan een heel lastig seizoen tegemoet nadat de overkapping deels afwaaide en hagel vrij spel had. De Haan: “Ik heb de teler bewust nog niet gebeld, die zal murw zijn. Hij ging vandaag open met zijn kersenkraam.”

Rijen bomen lagen plat rond Tiel. - Foto: Piet Verwoert
Rijen bomen lagen plat rond Tiel. - Foto: Piet Verwoert

Den Haan schat dat 60 hectare hardfruit is beschadigd in het gebied en 10 hectare kersen en wat stellingenteelt aardbeien. Van de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH) heeft de NFO-bestuurder vernomen dat buiten het gebied rond Tiel weinig schademeldingen zijn binnen gekomen.

Kap verwaaid op kersenbedrijf waardoor hagel vrij spel had. - Foto: Piet Verwoert
Kap verwaaid op kersenbedrijf waardoor hagel vrij spel had. - Foto: Piet Verwoert

40 millimeter regen

Berichten over stormschade rond het Noord-Hollandse Heerhugowaard lijken heel lokaal te zijn en niet het glasgebied geraakt te hebben. Kweker Nico Zijtveld zegt wel dat 40 millimeter water is gevallen, maar dat dit niet tot problemen leidde.

Of registreer je om te kunnen reageren.