Fruit

Nieuws

Illegale middelen bij Gelderse teler

De NVWA heeft illegale middelen in beslag genomen op één bedrijf in Gelderland dat zowel bloemen teelt als fruit op vier locaties.

Bij doorzoekingen is ruim tweeduizend kilo aan illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Niet duidelijk is of de middelen alleen in de bloementeelt zijn gebruikt. De NVWA maakt geen melding van dat gebruik in de fruitteelt.

De NVWA zegt wel aanwijzingen te hebben dat de teler de illegale middelen heeft gebruikt in fruitteelt, maar kan met het oog op het strafrechtelijk onderzoek daarover niets zeggen.

Chloorpyrifos op bladeren van chrysanten aangetroffen

Het onderzoek startte nadat bij een reguliere inspectie de verboden stof chloorpyrifos op bladeren van chrysanten werd aangetroffen. Ook werd een klein aantal verpakkingen met illegale gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Daarop startte de NVWA een strafrechtelijk onderzoek.

43 andere illegale gewasbeschermingsmiddelen

Bij de doorzoekingen afgelopen vrijdag vonden inspecteurs en rechercheurs naast middelen met chloorpyrifos nog enkele honderden verpakkingen met in totaal 43 andere illegale gewasbeschermingsmiddelen. Al deze middelen zijn in beslag genomen.

De eigenaar van de locaties is aangehouden op verdenking van het voorhanden hebben en gebruiken van de middelen, meldt de NVWA woensdag. Het onderzoek loopt nog. Er wordt onder meer gekeken aan welke risico’s werknemers van het bedrijf zijn blootgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.