Fruit

Nieuws

Gratis fruit in schaal op school verdubbelt consumptie

Basisscholen met gratis fruit en groente op schalen zien de consumptie fors stijgen.

Dat blijkt uit onderzoek naar drie verschillende schoolregels voor groente en fruit. Als kinderen vrij groente en fruit kunnen pakken, verdubbelt de consumptie vrijwel ten opzichte van scholen waar kinderen elke dag fruit en groente meenemen. De gemiddelde consumptie van groente en fruit door kinderen op scholen met fruitschalen is 250 gram per dag, tegen 130 gram als ze het van huis nemen. Kinderen pakken vaker wat van de schaal en eten ook vaker groente, blijkt uit het onderzoek.

Het project ‘Groente en fruit op school, vanzelfsprekend! De rol van de ouders en school’ is uitgevoerd onder 569 kinderen uit groep 3 tot en met 5 op de basisschool. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University & Research met financiering door het ministerie van LNV en partners als Greenco en GroentenFruitHuis.

Huidig en toekomstig beleid

De consumptie van groente en fruit op scholen zonder beleid voor pauzehapjes blijft steken op 60 gram, omdat 60% van de ouders dan fruit meegeeft. Scholen kunnen het beste kiezen voor groente en fruit als pauzehap, omdat er geen beleid is voor gratis schoolfruitschalen.

Toch gaat een nieuw kabinet mogelijk een stap verder in gezondheidsbeleid voor scholen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet al doorrekenen dat het € 33,6 miljoen kost om schoolfruit het hele jaar aan alle basisscholen te leveren. Voor dat geld krijgen alle basisscholen 40 weken lang gratis groente en fruit. Momenteel kunnen 3.000 basisscholen per jaar gebruik maken van het EU Schoolfruit- en groenteprogramma. Scholen krijgen dan 20 weken lang, drie keer per week groente en fruit voor alle leerlingen. Daarvoor krijgt Nederland ruim € 7 miljoen EU-subsidie.

Fruitautomaat

Ook is gekeken naar modellen voor schoolfruit op middelbare scholen. Het gratis verstrekken via snoepautomaten op middelbare scholen en middelbaar beroepsonderwijs kost jaarlijks € 33,5 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.