Fruit

Nieuws

Forse omzetstijging FruitMasters

FruitMasters boekte in 2020 een omzetstijging van 17,5% naar een record van ruim € 278 miljoen, vooral door hogere prijzen.

Van die gefactureerde omzet van € 278 miljoen kwam € 34,4 miljoen uit veilactiviteiten. In 2019 bedroeg de veilomzet nog € 28,4 miljoen, blijkt uit het jaarverslag. Het jaar 2020 is voor FruitMasters getekend door de coronacrisis. De sterke gerichtheid op supermarktafzet hielp de afzetorganisatie aan de hogere omzet. Verder waren prijzen goed door krapte bij peren in het eerste deel van het jaar en voor appels in het lopende seizoen.

400 leden

FruitMasters is de grootste fruitcoöperatie van Nederland met ruim 400 aangesloten fruittelers in hard- en zachtfruit met vrije rassen en clubrassen. Met de hogere omzet verbeterde ook het bedrijfsresultaat voor afschrijving naar € 6,5 miljoen waar dat over 2019 lag op € 4,6 miljoen.

Schuldpositie

FruitMasters verhoogde in 2020 haar investeringen en daarmee de schuldpositie. De netto kasstroom raakte daardoor negatief. De solvabiliteit is iets naar beneden bijgesteld tot 28,4% (was 29,9%). Die investeringen in een nieuwe verpakkingsrobot en appelsorteercomputer zullen leiden tot meer continuïteit en kwaliteit, is de verwachting. De pandemie en stijgende loonkosten brachten digitalisering en robotisering in een stroomversnelling, weet FruitMasters.

Logistieke dekking

Ondanks de wisselende oogstvolumes, brexit en corona, is een nettowinst van € 293.000 gerealiseerd. Belangrijk voor FruitMasters is dat in 2020 een goede dekking te zien was van de logistieke faciliteiten. Het verkoopbedrijf FruitMasters Deutschland GmbH liet ‘tevredenstellende resultaten’ zien. Het bedrijf importeert fruit aanvullend op het Nederlandse aanbod om jaarrond bijvoorbeeld Kanzi te kunnen leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.