Fruit

Nieuws

Stinkwants breidt leefgebied uit naar Verenigd Koninkrijk

De stinkwants heeft weer een barrière overwonnen en is nu ook in het Verenigd Koninkrijk aangetroffen. Vooral appels en peren, maar ook bloemkool, broccoli en asperge hebben last van deze invasieve exoot.

De grenzen met het Verenigd Koninkrijk worden sinds brexit wat nauwkeuriger geïnspecteerd. Dat heeft echter niet kunnen voorkomen dat de vorig jaar ook al in Nederland aangetroffen bruingemarmerde stinkwantsHalyomorphahalysis de oversteek heeft weten te maken. Fruit- en groentetelers maken zich grote zorgen nu het beestje op Britse bodem is ontdekt, in de tuinen van het Natural History Museum in Londen.

De stinkwants is een plaag die in Zuid-Europa en de Verenigde Staten al voor miljoenenschade heeft gezorgd, zowel aan fruit- als aan groentegewassen. De stinkwants bereikte de Verenigde Staten in 1998. Het veroorzaakte er tien jaar later voor bijna € 30 miljoen aan oogstverlies alleen al in appel.

Invasieve soort

Overigens voorspelt curator Max Barclay van het Natural History Museum dat de aantallen van de stinkwants waarschijnlijk weer zullen dalen na de eerste invasie. “De invasieve soorten veroorzaken hinder van zichzelf voordat ze geleidelijk naar de achtergrond verdwijnen en deel gaan uitmaken van de gevestigde fauna”, aldus de wetenschapper in The Guardian.

Of registreer je om te kunnen reageren.