Doorgaan naar artikel

‘Na instort door sneeuw weer bloeiende kasaardbeien’

Bij Westlandse Aardbei in ’s-Gravenzande staan de kasaardbeien in de herstelde kas in bloei. Begin februari stortte een zijgevel over een lengte van 50 meter door sneeuwdruk in.

Nadat de gevel was vernieuwd en het aansluitend kasdek dichtgemaakt, zijn in de afgelopen weken de installaties voor water, CO2 en scherm weer hersteld en aangesloten. “Alle systemen draaien weer en het scherm ziet er met de nieuwe stroken doek weer uit zoals het was”, zegt aardbeienteler Jaco Huysman. Ook zijn er nieuwe stukken teeltgoot ingedraaid, waarop de aardbeienplanten zijn teruggezet.

Geen koudeschade

“De geredde planten die zijn teruggezet, blijven groeien en bloeien. We denken dat de aardbeiplanten die in het niet direct getroffen kasdeel staan, het ook goed blijven doen en geen schade van de kou hebben opgelopen. Over een paar weken kunnen we dat pas beoordelen als alle trossen ‘eruit zijn’ (in bloei staan). We blijven nog even voorzichtig.”

Tekst gaat door onder de foto

Tussen de nieuwe stukken teeltgoot wijst Jaco Huisman op het herstelde kasdek en schermdoek. - Foto: Harry Stijger

Tussen de nieuwe stukken teeltgoot wijst Jaco Huisman op het herstelde kasdek en schermdoek. – Foto: Harry Stijger

Schadebedrag nog onbekend

Het totale schadebedrag is nog niet bepaald, omdat na het teeltseizoen nog enkele zaken moeten worden opgeknapt. “In de verwarmingsbuizen zitten nog een paar kronkels, die door het gewicht van het ingestorte kasdeel zijn ontstaan. Om deze stukken pijp te vervangen, kunnen we nu de verwarming niet leeg laten lopen. Want het verwarmingssysteem moet blijven draaien, omdat we in het stookseizoen zitten.”

Vanwege de gebruikte vuile glasruiten om het dek dicht te maken, moet ook het kasdek nog worden schoongespoten.

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin