Fruit

Nieuws

Ministerie onderzoekt gratis fruit op alle scholen

Het kost € 33,6 miljoen om schoolfruit het hele jaar aan alle basisscholen te voorzien. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een doorrekening van scenario’s om de gezondheid van kinderen te vergroten.

Voor dat geld krijgen alle basisscholen 40 weken lang gratis groente en fruit. Momenteel kunnen 3.000 basisscholen per jaar gebruik maken van het EUSchoolfruit- en groenteprogramma. Scholen krijgen dan 20 weken lang, drie keer per week groente en fruit voor alle leerlingen. Daarvoor krijgt Nederland ruim € 7 miljoen EU-subsidie.

Ook gratis fruit voor middelbare school?

Een ander scenario waaraan het ministerie denkt, is middelbare scholen te betrekken bij het huidige schoolfruitprogramma voor basisscholen. Als middelbare scholen en centra voor middelbaar beroepsonderwijs in dat programma meedraaien, kost dat ruim € 33,5 miljoen. Dat kan soms gemakkelijk door snoepautomaten te vullen met gratis groente en fruit.

Het ministerie beseft dat nieuw beleid extra druk legt op onderwijs en dat in coronatijd hiervoor weinig capaciteit is, maar wil in totaal vijf scenario’s voorleggen aan het volgende kabinet om tot gezondheidswinst te komen op scholen. Uit onderzoek op scholen met het schoolfruitprogramma lijkt het enig effect te hebben op de gezondheid van kinderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.