Doorgaan naar artikel

Inova Fruit: hoge prijsverwachting Junami-appel

Met een 25% lagere Junami-appeloogst en verkoopaccent laat in het seizoen zijn de prijsverwachtingen goed. Dat stelt Philip Smits, directeur van Inova Fruit. Hij is verantwoordelijk voor de afzetstrategie van het appelras.

Deze week haalde Inova Fruit de media met een campagne op Wereld Complimenten Dag (1 maart) door appels met complimentenstickers af te zetten. Het is de officieuze aftrap van het afzetseizoen. Afgelopen jaar werd die dag gevolgd door proeverijen bij sportieve evenementen en een promotiefilmpje. Die marketinginspanning doet Inova Fruit nu niet in deze marktsituatie en coronaregels.


Tekst gaat verder onder de foto

Een Junami-appel beplakt met complimentenstickers. - Foto: Inova Fruit

Een Junami-appel beplakt met complimentenstickers. – Foto: Inova Fruit

Prijsontwikkeling clubras Junami

Hoe reageert een clubras als Junami op een krappe appelmarkt als dit jaar? Maakt de prijs eenzelfde sprong als vrije rassen? Smits denkt van wel en gaat uit van een normale prijswerking bij een krap aanbod, ook bij dit clubras. “De verwachting is inderdaad dat dit verkoopseizoen een betere prijs voor de telers gerealiseerd kan worden als gevolg van de lagere beschikbare volumes.”

De afzet vindt dit jaar opnieuw plaats via de vier verkooppartners van Inova Fruit: The Greenery, Koninklijke Fruitmasters, Fruitveiling Zuid Limburg en Vogelaar.

Deels zijn de prijzen al vastgelegd, middels seizoenscontracten. Over de inhoud van die contracten kan Smits niets zeggen. Deels vindt de prijsvorming ook op weekbasis plaats, bijvoorbeeld bij eventuele promotieacties. Daar zal met name de ontwikkeling van de appelprijs op de dagmarkt ook een rol spelen. Vorige week lag een actieprijs voor losse Junami bij supermarkt Dirk op € 1,99.

Duitse Junami-teelt groeit verder

Uitbreiding van het areaal Junami gebeurt vooral buiten Nederland. Met name in Duitsland is ieder jaar nieuwe aanplant van Junami-bomen. In 2020 zijn in totaal circa 40.000 bomen de grond in gegaan.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin