Fruit

Nieuws

Baarsma gaat Rabo-project fruitbomen Afrika leiden

Barbara Baarsma wordt directeur van Rabo Carbon Bank, waarbij boeren met fruitbomen en bodem CO2-rechten verkopen.

Het bankonderdeel ontwikkelt met boeren in voornamelijk ontwikkelingslanden CO2-opslag in bomen en de bodem. Die CO2-rechten worden verkocht aan bedrijven als Microsoft. Door miljarden bomen te planten als mango en cashewnoten zal de internationale teelt ook een stimulans krijgen. In de uitgroeifase van de bomen profiteren de boeren van de CO2-rechten. Volgroeide bomen nemen geen extra CO2 meer op, waarna de boeren profiteren van de fruitverkopen.

Korte keten

Baarsma werkte twee jaar als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en hield zich daar ook bezig met de korte keten in regionale afzet. Of ze haar aandacht volledig verlegt naar internationale CO2-ketens is niet duidelijk.

Fruitbomenproject

Eind vorige maand is al een fruitbomenproject in Afrikaanse landen gelanceerd. Daarbij planten boeren bomen, die vanaf 2025 goed zijn voor de opslag van CO2. De opslagcapaciteit wordt door de boeren doorverkocht aan bedrijven, die daarmee hun CO2-uitstoot kunnen compenseren. Of dat fruit geëxporteerd wordt of regionaal afgezet is niet duidelijk.

Onderzoeksdirecteur

Baarsma was eerder directeur Kennisontwikkeling bij de bank en eindverantwoordelijk voor Rabo Research. Ook als directeur van SEO Economisch Onderzoek was Baarsma eindverantwoordelijk voor onderzoek in de tuinbouwketen.

Of registreer je om te kunnen reageren.