Doorgaan naar artikel

Alternatieven voor Conference moeilijk bereikbaar

Voor perentelers in Nederland zijn volgens adviseur Dirk van Hees van Fruitconsult verschillende nieuwe perenrassen in beeld als alternatief voor Conference.

Dit was de belangrijkste boodschap van Van Hees in zijn presentatie over nieuwe rassen na de ledenvergadering van de NFO-productgroepen. Alhoewel Conference met 75% van de oppervlakte nog steeds het absolute hoofdras is, is een reeks van nieuwe perenrassen aan een opmars bezig. Inmiddels bestaat 9% van het Nederlandse perenareaal uit nieuwe rassen als Xenia (circa 300 hectare), Sweet Sensation (circa 250 hectare), Migo (circa 250 hectare), en Early Desire (circa 50 hectare). In België staat inmiddels ook nog 125 hectare Qtee, wat een aantrekkelijke roodgebloste peer is.

Rassen niet vrij beschikbaar

Grote kanttekening is echter dat veel van deze rassen exclusieveclubrassen zijn en dus niet vrij beschikbaar voor alle telers. In de afgelopen jaren zijn er alleen van Xenia bomen veel geplant door vrije telers. Voorwaarde voor planten is echter wel lidmaatschap van Telersvereniging Xenia (TVX) en daar is het maximum van 75 leden inmiddels bereikt. Met ingang van juni 2019 geldt bovendien een plantregulering om de verwachte groei plus aanwas voor goede netto prijzen te kunnen blijven verkopen, aldus Bernd Feenstra van Xenia Europa.

Op basis van marktvraag en verwachte productiegroei wordt door het bestuur jaarlijks een gelimiteerd aantal te verkopen Xenia bomen vastgesteld. De prijsverwachting van Xenia ten opzichte van Conference is duidelijk beter. De Commissie begrotingsrichtprijzen appel en peer stelde onlangs op basis van de gerealiseerde prijzen in de afgelopen vijf jaar de begrotingsrichtprijs van Xenia op 81 cent per kilogram tegenover 56 cent per kilogram voor de Conference vast.

Rode perenrassen

Wat betreft rode perenrassen zijn Qtee en Early Desire volgens Van Hees welkome aanvullingen, maar wel met kanttekening dat je Qtee goed moet handdunnen voor de maat en een open boom nodig is voor de kleuring. Beide rassen zijn geen rassen voor de lange bewaring, maar met op tijd plukken en eventueel Smartfresh zijn ze wel tot in het nieuwe jaar te bewaren.

Sweet Sensation is al langer bekend, maar kent vaak een lagere productie. Alhoewel met een juiste teeltaanpak volgens Van Hees een gemiddelde productie van 40 tot 45 ton haalbaar moet zijn.

Pluktijdstip Migo toch vroeger

Als groene rassen zijn Migo en Xenia in beeld, wat allebei ook rassen voor de lange bewaring zijn. Bij Migo is een rustige groei essentieel om het ras goed te laten produceren. Met zijn gladde schil zijn de vruchten heel gevoelig voor schilbeschadigingen. Het is een grove peer met een hoge plukprestatie. Groot nadeel is dat het plukadvies bij dit ras steeds meer in de periode van de pluk van Conference en Elstar valt. Dat terwijl bij de introductie het pluktijdstip duidelijk na de Conference verwacht werd.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin