Doorgaan naar artikel

Bloemaanleg in trayplanten aardbei loopt achter

Uit ervaringscijfers blijkt dat 12.000 gdh (groeigraaduren) voldoende is om twee natrossen te krijgen in een trayplant voor drie trossen. Dit jaar is dat aantal groeigraaduren niet gehaald, daardoor zijn niet altijd twee natrossen aanwezig, of zitten ze in een pril groeistadium (= stadium 2,5).

In 2021 was de start van de bloemaanleg in het algemeen iets later (rond 10 september) vergeleken met 2020 (toen rond 5 september). Dit kwam omdat:

  • de temperatuur van 20 augustus tot 10 september gemiddeld ruim een graad hoger was in vergelijking met dezelfde periode in 2020. De eerste weken in september waren warmer, waardoor de bloeiinductie iets naar achteren verschoof. De hogere nachttemperatuur gaf ook een vegetatieve impuls.
  • er iets later gestekt is vanwege stektekorten en er ‘extra ’ is bemest om sneller bladoppervlak te genereren. Hierdoor ontstond een vegetatieve reactie.

De aanleg van de natrossen begint als de hoofdtros in stadium 5 is. Dat is 8.000 gdh na de start van de bloemaanleg. In 2021 werd dit punt bereikt op 16 oktober. In 2020 was dat zelfs iets later, op 18 oktober. De ontwikkeling in de opkweek lag in deze fase in 2021 dus iets voor op de fase in 2021.

Kouder dan in 2020

In de daarop volgende weken draaide het precies om. In het afgelopen najaar kwam de gemiddelde etmaaltemperatuur van 16 oktober tot 22 november niet verder dan 8,9 graden. Dat is aanzienlijk kouder dan in 2020, toen met een etmaaltemperatuur van 11,0 graden. Daarbij was dit najaar het aantal etmalen onder 7 graden aanzienlijk groter dan in 2020. De ervaring leert dat onder de grens van 7 graden de ontwikkeling vertraagt (met name bij Elsanta), dus ook het bijeensprokkelen van het aantal gdh. Ook dit zorgt ervoor dat het aantal gdh dit jaar achterblijft.

Bron: Toon Melis

Bron: Toon Melis

De grafiek is gebaseerd op de ervaring dat voor met name Elsanta voor de opbouw van het aantal groeigraaduren, uitgegaan moet worden van een drempelwaarde van 7 graden (in plaats van de traditioneel gehanteerde drempelwaarde voor aardbei van 4,5 graden). De getoonde periode is van 1 september tot 30 november, op de linkse y-as staat het aantal gdh, op de rechtse y-as de temperatuur in graden.

Uitleg bovenste drie lijnen in grafiek

De bovenste drie lijnen zijn weergaven van de gdh-som in 2020 (groen), de gdh-som in 2021 (rood) en de gemiddede gdh-som over de laatste 10 jaar zwart). Hier is goed te zien dat de opbouw van het aantal gdh in 2021 is achtergebleven in vergelijking met 2020 en ook in vergelijking met het gemiddelde in de afgelopen 10 jaar.

Uitleg onderste drie lijnen in grafiek

De onderste drie op-en-neer bewegende lijnen geven weer: het verloop van de etmaaltemperatuur in 2020 (groen) en in 2021 (geel) evenals de gemiddelde etmaaltemperatuur in de afgelopen 10 jaar (zwart). Hier is duidelijk te zien dat in 2021 de etmaaltemperatuur veel vaker onder de 7 graden bleef dan in 2021.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Toon Melis

adviseur/onderzoeker

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin