Fruit

Nieuws

Sprank-appel verdringt Braeburn bij AH

Albert Heijn heeft het seizoen afgetrapt van het nieuwe exclusieve appelras Sprank. Daarvoor wijkt de importappel Braeburn.

De Sprank-appels liggen in de aanbieding in de winkels (en online) voor € 1,99 voor een losse kilo en voor een schaaltje. De marktleider heeft beide opties sinds de start van het seizoen op 8 november. Het volume van Sprank is ongeveer vier keer zo groot als vorig jaar, laat AH weten.

De prijs van € 1,99 is de bonus-prijs. Afgelopen seizoen werd een schaaltje Sprank verkocht voor € 2,99. Dat lag nog boven de prijsvorming van Pink Lady. Daarover laat de supermarktketen weten: “De positionering van de Nederlandse Sprank staat los van Pink Lady, die niet in Nederland groeit.”

Meer van Nederlandse bodem

Het appelschap in de winkels van AH is niet groter of kleiner geworden. De extra ruimte voor Sprank gaat ten koste van gelegde Braeburn, maar het aanbod wisselt per seizoen, laat de marktleider weten.

De supermarktketen werkt samen met appelleverancier Vogelaar Vredehof en vijftien van zijn vaste appeltelers in de fruitteeltgebieden Betuwe, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht en Flevoland sinds 2018 aan de ontwikkeling van deze nieuwe appel. Zij oogstten in het eerste jaar 400.000 kilo, maar de aanvoer groeide dit jaar naar 1,6 miljoen kilo.

Lees ook: Eigen appel niet voor alle ketens weggelegd

Of registreer je om te kunnen reageren.