Doorgaan naar artikel

Biologische verordening staat duurzame verpakking in de weg

Het is volgens de biologische verordening niet mogelijk om producten met laserprint (zoals pompoenen) of een sticker (zoals appels) als voorverpakt te laten gelden.

Daardoor kunnen kleine winkels die deze biologische producten verkopen geen gebruikmaken van een vrijstelling voor de biologische meldings- en certificatieplicht. Veel winkels kiezen er daarom voor om alleen voorverpakte biologische producten te verkopen. Dit is in het licht van duurzaamheid ongewenst, zo schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Kamer. Nederland blijft zich daarom in Europa inzetten om duurzame opties voor verpakkingen of merken van biologische producten ook als verpakt te laten gelden onder de biologische regelgeving.

Vrijstelling certificeringsplicht

De nieuwe Europese Verordening die op 1 januari 2022 ingaat, biedt onder voorwaarden de mogelijkheid kleine verkooppunten die onverpakt biologische producten produceren, bereiden, opslaan en verkopen, vrij te stellen van de certificeringsplicht. Deze bedrijven moeten zich wel melden bij controleorganisatie Skal en voldoen aan verschillende voorwaarden. De verkochte hoeveelheid mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 5.000 kilo per jaar. Boerderijwinkels die alleen eigen (on)verpakte producten verkopen hoeven niet additioneel te worden gecertificeerd. De verkoop van producten wordt bij deze bedrijven meegenomen bij de certificering als producent. Daarnaast zijn ondernemingen in de horeca en catering niet meldings- of certificatieplichtig.

Controle vanaf 1 februari 2022

Uitgangspunt blijft volgens de minister dat de gehele biologische keten gecertificeerd dient te zijn om het toezicht op en betrouwbaarheid van het biologisch keurmerk te kunnen blijven borgen. Verkooppunten die alleen voorverpakte biologische producten verkopen, hoeven niet te worden gecertificeerd. De producten zijn immers eerder in de keten gecontroleerd. Grotere verkooppunten, zoals de meeste supermarkten, die niet onder de hiervoor benoemde uitzonderingen vallen, moeten zich laten certificeren als zij onverpakte biologische producten verkopen of op locatie een bereidingshandeling toepassen zoals het afbakken van brood.

Supermarktketens stimuleren

Vanaf 1 februari 2022 start controleorganisatie Skal het toezicht op verkooppunten die zich niet voor certificering hebben aangemeld en daarbij controleren of zij aan de voorwaarden voor een vrijstelling voldoen. Tot die tijd probeert de minister supermarktketens te stimuleren zich voor certificering te melden. Zonder certificering zouden de supermarkten alleen nog voorverpakte biologische producten mogen verkopen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Willem Veldman

redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin