Doorgaan naar artikel

Südtirol komt met drie nieuwe clubrassen

De appeltelers van Südtirol hebben op hun digitale Apple Summit 2021 drie nieuwe merkappels geïntroduceerd. Opvallend is dat twee van de drie rassen schurftresistent zijn.

Als eerste ras brengen de afzetorganisaties VOG en VIP, waarin bijna alle fruitafzetcoöperaties in Südtirol verenigd zijn, het ras WA3 naar Europa. Het ras was sinds 2017 onder de merknaam Cosmic Crisp tot op heden alleen beschikbaar voor appeltelers in de Amerikaanse staat Washington.

De smaak, knapperige textuur en goede bewaarbaarheid gooit aan de andere kant van de Atlantische Oceaan al hoge ogen, maar het echt grote aanbod van het nog nieuwe ras moet ook daar nog op gang komen.

Introductie in Europa

De Cosmic Crisp is een merk, maar in tegenstelling tot andere clubrassen is de variëteit beschikbaar voor alle telers en de meeste verkooporganisaties in de staat Washington beschikbaar. Door partnership met het consortium VOG/VIP volgt nu de introductie van dit ras in Europa.

Schurftresistente Giga en Red Pop

Onder merknaam Giga lanceren de fruittelers uit de Noord-Italiaanse regio het schurftresistente ras Ipador gelanceerd. Ipador is een kruising van het Belgische fruitveredelingsbedrijf Better3Fruit. De licentie is in handen van International Pome Fruit Alliance.

Ook schurftresistent is het ras CIVM49 dat onder merknaam RedPop wordt geïntroduceerd. Deze appel is veredeld door het Italiaanse Consorzio Italiano Vivaisti. VOG/VIP zijn de hoofdlicentiehouder voor Europa.

Geschikt voor bioteelt

Alle drie rassen zijn geschikt voor de biologische teelt, wat zeker voor Südtirol als grootste leverancier van biologische appels in Europa belangrijk is. Vooral bij de schurftresistente Gipa en RedPop maakt dit een behoorlijke reductie aan gewasbeschermingsmiddelen mogelijk. Het geeft ook de richting aan waar het bij nieuwe appelrassen volgens VOG en VIP heen gaat: smakelijke, duurzaam te telen én weerbare rassen.

.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin