Doorgaan naar artikel

Sterke positie Nederlandse fruithandel niet zeker

De Nederlandse fruithandelsbedrijven hebben een buitengewoon sterk jaar 2020 achter de rug. Zowel de invoer als uitvoer groeide.

Dit blijkt uit cijfers van CBS en Wageningen University & Research (WUR). De onderzoekers benadrukken wel dat er risico’s zijn aan Nederland als doorvoerland in de internationale fruithandel.

Nederlandse bedrijven beleveren Europese landen met fruit uit met name Zuid-Amerika en Afrika. Deze bedrijven hebben geïnvesteerd in een wereldwijd handelsnetwerk. Echter, de beschikbaarheid van fruit op die internationale handel zal sterk afnemen door de grotere vraag van landen als China en India, verwachten onderzoekers van CBS en WUR. “Daarom kan Nederland als handelsland veel prominenter op de kaart gezet worden, want het is van belang dat proactief wordt gereageerd om nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden om de transactiekosten in de groenten- en fruithandel blijvend laag te houden”, aldus de onderzoekers.

Systeem sterk ontwikkeld

De sterke positie van de Nederlandse fruithandel volgt uit Nederlandse ontwikkelingen als standaardisering van invoer met elektronisch inklaren, maar ook het gelijktrekken van logistieke standaarden en kwaliteitscriteria. Ook de snelle controle en douaneafhandeling maken de Nederlandse positie van de invoer sterk. Kopers kunnen met het Nederlandse fruitaanbod erbij een zeer breed productpakket verkrijgen bij Nederlandse fruithandelaren.

Voorfinanciering oogst

In het rapport ‘De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband’ schetsen onderzoekers hoe Nederlandse handelsbedrijven hun belangen verdedigen in productielanden. Dat gaat soms met grote risico’s door teelten in Zuid-Amerika voor te financieren. Bij een misoogst kan dat tot grote schade leiden.


Lees verder onder de grafiek.

Exportwaarde fruit

De Nederlandse exportwaarde van fruit steeg 11,5% in 2020 naar circa € 7,0 miljard. Daarvan is 21% fruit van Nederlandse bodem. De fruitinvoer is met € 7,4 miljard wel groter dan de uitvoer. Een deel wordt in Nederland geconsumeerd. Opvallend is de sterke groei van fruitimport uit Zuid-Afrika (30%) en Peru (30%).

Avocado nu sterke drijfveer groei

Met name uit Peru kwamen veel meer avocado’s, net als vorig jaar. Voor de Peruviaanse avocado’s is Nederland ook de belangrijkste bestemming. Uit Peru komen ook veel (blauwe) bessen en mango’s. De stijging van de import van sinaasappels, citrusfruit en druiven is vooral toe te schrijven aan de handel met Zuid-Afrika.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin