Fruit

Nieuws

‘Laagdrempelige markt inhoudsstoffen fruit is op’

Telers die specifieke inhoudsstoffen van fruit willen verwaarden, kunnen dat het beste eerst laagdrempelig houden.

Dat zegt aardbeienteler Marcel Dings naar aanleiding van het onderzoek dat hij met zeven collegatelers heeft laten doen naar voedsel- en gezondheidsclaims voor aardbeien. Een bestaande goedgekeurde claim, zoals bijvoorbeeld vitamine C, is veel goedkoper en veel bekender bij consumenten.

Vitaminegehalte verhogen met licht

“Wij onderzoeken nu hoe led- en sont-t licht, of alleen natuurlijk licht, effect heeft op het gehalte Vitamine C. Zo zouden we hard kunnen maken dat we ’s winters aardbeien met een bepaald ledlichtspectrum kunnen telen die een nóg hoger gehalte hebben dan in het traditionele seizoen”, aldus Dings op het webinar ‘Marktkansen voor gezonde inhoudsstoffen in voeding’ van Brightland Campus Greenport Venlo.

Het volledig laten uitpluizen van het DNA van de aardbei om tot een compleet biometrisch paspoort te komen, is volgens Dings niet nodig. “Meten van vitaminegehaltes is nuttig. En bijvoorbeeld het suikergehalte ook. We moeten het in de supermarkt met natuurlijke smaak kunnen winnen van allerlei producten die met kunstmatige smaakstoffen lekker worden gemaakt.”

Waardevolle stoffen in aardbeienblad

Ook wordt in het project gekeken naar eventuele verwaarding van reststromen. Dings: “In aardbeienblad zitten ook allerlei stoffen die als grondstof kunnen dienen voor bedrijven in de farmacie of cosmetica. We zijn met één klant al goed op weg om een businessdeal te sluiten.” Volgens de Venlose aardbeienteler is het vooral in de glasteelt mogelijk om op een gecontroleerde manier te produceren, zodat inhoudsstoffen zuiver en gehaltes stabieler zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.