Fruit

Nieuws

Alleen Carrefour Frankrijk weert ‘smaakloze winteraardbeien’

De recente beslissing van de Franse supermarktketen Carrefour om in de maand januari geen aardbeien meer in het schap te leggen, is niet van toepassing voor de Belgische Carrefour-vestigingen.

“Carrefour België blijft bij ons gewoon aardbeien kopen”, reageert directeur Hans Vanderhallen van Coöperatie Hoogstraten desgevraagd. Dit volume is in de wintermaanden wel aan grenzen gebonden, omdat dit producties betreft van belichte teelten. “Dit areaal is beperkt in vergelijking met andere teeltvormen, maar de variëteiten die momenteel geteeld worden, onderscheiden zich wel zeer duidelijk met hun goede smaak.” Coöperatie Hoogstraten levert naast Carrefour België ook aan andere supermarktketens in eigen land en in omringende landen.

‘Smaakloos’

De reactie van Vanderhallen volgt uit de beslissing van Carrefour Frankrijk om te stoppen met de verkoop van aardbeien in januari, die de inkopers van de Franse tak in deze periode vooral betrekken uit Noord-Afrika. Volgens de verantwoordelijke Carrefour-directeur Yoann Alarcon past de beslissing in de trend om groente en fruit vanuit verre bestemmingen te weren. Voor de Noord-Afrikaanse aardbeien geldt volgens Alarcon bovendien dat ze “een vreselijk gebrek aan smaak hebben”. De klanten van de Franse Carrefour hoeven overigens niet al te lang op een houtje te bijten, want vanaf half februari liggen er Spaanse aardbeien in het schap. Daarvan zijn de reisafstand en smaak blijkbaar wel in orde.

Mogelijke overname

Op de achtergrond speelt ook de mogelijke overname van Carrefour door het Canadese winkelbedrijf Alimentation Couche-Tard. De twee partijen voeren hierover verkennende gesprekken. Alimentation Couche-Tard is onder meer eigenaar van de Circle K-keten van gemakswinkels. Door een overname zou de Canadese keten zijn aanwezigheid in Europa kunnen uitbreiden. Carrefour heeft in Europa meer dan 2.800 supermarkten en 700 grotere hypermarkten en winkels in Argentinië en Brazilië. De beurswaarde van Carrefour bedraagt ongeveer € 12,6 miljard. Die van Alimentation Couche-Tard is circa € 29 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.