Doorgaan naar artikel

Fruitgemeente Buren staat hagelkanon niet toe

Gemeente Buren werkt niet mee aan plaatsing van hagelkanonnen vanwege overlast. Bovendien ontbreekt bewijs dat ze werken tegen hagelschade, vindt de gemeente.

Dat schrijft de gemeente in haar vernieuwde Nadere regels knalapparaten en hagelkanonnen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hagelkanonnen vallen niet onder de APV, maar werd met speciale maatwerkvoorschriften toch toegestaan. Die deur doet de gemeente nu ook dicht, blijkt uit de toelichting in deze nadere regels. Dat betekent dat hagelkanonnen binnen de gemeente Buren niet zijn toegestaan.

Voor knalapparaten zijn maximale geluidsniveaus, gebruiksuren en kritische afstanden opgenomen in de nadere regels. Zo moet er maximaal 200 meter worden aangehouden van huizen en mag van 7.00 tot 21.00 uur geschoten worden.

NFO-bestuurder niet betrokken bij besluit

Bert de Haan, bestuurder van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), is verrast over het besluit. De bestuurder uit Kerk Avezaath (Gld.) is niet betrokken geweest bij overleg over het beleid rond knalapparaten.

Huisvesting seizoensarbeiders belast

Zo is de De Haan ook verrast over de heffing van toeristenbelasting op huisvesting van seizoenarbeiders op de bedrijven zelf door de gemeente. Ook de VVD in de gemeente Buren heeft vragen gesteld over die heffing via verplichte nachtregisters. “We hebben huisvesting op de bedrijven nu goed geregeld. Dit zagen we niet aankomen. Het jaagt de telers alleen maar op kosten.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin