Fruit

Nieuws

Biobest toetst inzet roofmijt swirskii tegen wittevlieg

Biobest, gespecialiseerd in biologische gewasbescherming, bekijkt in een demo in een aardbei-doorteelt onder glas in hoeverre de bestrijding van wittevlieg mogelijk is met de roofmijt Amblyseius swirskii. Swirskii is direct massaler in te zetten als limonicus, aldus Arno Hellemons van Biobest Nederland.

Roofmijten Amblydromalus limonicus en Amblyseius swirskii bestrijden beide wittevlieg. Het is echter niet zo dat limonicus een waterdichte oplossing vormt, aldus specialist Hellemons. Bovendien is limonicus relatief duur en moet de populatie zich in de teelt opbouwen. “Die opbouw moet snel gaan, daarvoor ontbreekt de tijd in deze teelt. Met swirskii kun je meteen hogere aantallen inzetten.”

Populatie roofmijt swirskii bevorderen

In een demo bij maatschap Dictus in Achtmaal (N.-Br.) is bij de start van een doorteelt swirskii gestrooid met 2 x 50 stuks per lopende meter. Vervolgens is in de loop van de teelt drie keer bijgevoerd met een voedingssupplement op basis van geselecteerd stuifmeel (Nutrimite) om de populatie-ontwikkeling van swirskii te bevorderen.

Praktijkbijeenkomst aanpak wittevlieg

Hellemons zette de aanpak van wittevlieg vanochtend uiteen tijdens een praktijkbijeenkomst bij Dictus. Verwijzend naar de huidige weercondities: “Als het deze keer lukt om met hoge aantallen swirskii wittevlieg de kop in te drukken, lukt het andere jaren ook. Maar het kan ook mislukken, dan is dat ook duidelijk. De komende periode willen we met regelmatige visuele inspecties volgen hoe de ontwikkeling van wittevlieg in beide bestrijdingsobjecten gaat verlopen. Wordt vervolgd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.