Fruit

Nieuws

Conference profiteert niet van moeilijk perenjaar

Sinds 2012 vertoonde het marktaandeel van Conference op de perenmarkt groei. Het afgelopen seizoen was er echter een kink in de kabel.

Op de Duitse markt is de laatste jaren hard getrokken aan de promotie van het perenras Conference. Logisch, want het is de grootste perenmarkt van Europa. Dat heeft geresulteerd in een gestaag groeiend marktaandeel van 12% zeven jaar geleden naar 27,2% in seizoen 2018-2019.

Marktaandeel op de Duitse markt voor peren per ras van seizoen 2012-2013 tot heden. Pakt Conference de stijgende lijn weer op? - Bron: AMI
Marktaandeel op de Duitse markt voor peren per ras van seizoen 2012-2013 tot heden. Pakt Conference de stijgende lijn weer op? - Bron: AMI

Het afgelopen seizoen was een moeilijk perenjaar. Door nachtvorst in de belangrijke productiegebieden viel de oogst van vooral het Noord-Italiaanse ras Abate erg tegen. Maar opmerkelijk genoeg wist Conference, dat maar een kleine productieterugval doormaakte, niet van dat gat te profiteren. Perenras Lucas bijvoorbeeld deed dat wel, mede door een relatief gunstige winkelprijs. Conference was in de Duitse supers altijd de goedkoopste, maar kwam nu met gemiddeld € 1,86 gelijk uit met Lucas. Ter vergelijking: de schaarsere Abate ging voor gemiddeld 3,02 per kilo van de hand.

Profiteren van beter gevuld perenschap

Marktanalist Helwig Schwartau van het Duitse onderzoeksbureau AMI vermoedt dat gezien de huidige oogstprognoses, zoals vorige week bekendgemaakt op de jaarlijkse Prognosfruit-conferentie, Abate weer de leiding krijgt in het Duitse perenschap. Maar Conference zal wellicht van de weer beter gevulde schappen kunnen profiteren door de stijgende lijn van de afgelopen jaren weer op te pakken.

De oogst van zowel Conference als Abate is dit jaar gemiddeld. Schwartau verwacht van meet af aan redelijke tot goede prijzen van 40 tot 50 cent per kilo voor de teler. Na de kerst is het afhankelijk van de Belgische voorraden hoe die prijs nog gaat stijgen.

Meer over Prognosfruit in Groenten & Fruit Magazine, editie 17

Of registreer je om te kunnen reageren.