Fruit

Nieuws

Aanhoudende krimp aardbei in Nedersaksen

Voor het vierde jaar op rij daalt de geoogste hoeveelheid aardbeien in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Als oorzaak voor de aanhoudende krimp geldt de teruggang in het areaal, de vorst in mei tijdens de bloei en het tekort aan oogstpersoneel, waardoor niet alle percelen geoogst zijn. Dat laatste is voor een deel opgevangen door een toename van zelfpluk. Ook werkt in de meerjarige Duitse teeltwijze de droogte van dit jaar en voorgaande jaren door.

Ruim 20% minder areaal

Volgens het Landesamtes für Statistik Niedersachsen bedraagt de aardbeiproductie in Nedersaksen dit jaar circa 29.000 ton. Dat is 2,8% minder dan vorig jaar en het vierde jaar op rij dat de productie een dalende lijn vertoont. In 2016 bedroeg het areaal in Nedersaksen nog 3.300 hectare, anno 2020 is dat met 20,6% gezakt tot 2.600 hectare.

Aardbeiteelt op stellingen

Een andere ontwikkeling is de toename van de teelt uit de grond op stellingen onder overkappingen. Dat areaal steeg sinds 2016 met 68,3% tot 160 hectare dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.