Fruit

Nieuws

Schimmel loodglans bedreigt blauwe bes

In Nederland is in blauwe bes voor het eerst de aantasting met echte loodglans vastgesteld. De schimmel geeft bladeren een grijze loodkleur, ernstige aantasting geeft taksterfte of wegval van de struik.

De schimmel kan binnendringen via afgebroken takken, mechanische beschadigingen, snoeiwonden, wonden tijdens de bladval of na insectenschade. De kans op verspreiding is te beperken door:

  • snoeigereedschap regelmatig te ontsmetten
  • wonden met wondafdekmiddelen te beschermen
  • aangetaste struiken volledig te verwijderen en te verbranden

Verder kan extra voeding helpen met onder andere ijzer (Fe) en mangaan (Mn), aldus toeleverancier Vlamings in De Mortel bij een melding over deze ‘nieuwe’ schimmel.

Herken symptomen loodglans

Symptomen van loodglans lijken zich 3 tot 4 jaar na het aanplanten te openbaren, In de zomer verraadt de loodkleurige verkleuring van de bladeren de aanwezigheid van de schimmel. Na infectie is de schimmelgroei in de wortelkroon van de struik zichtbaar. Het hout van de dikkere takken vertoont bruine sectoren. In de herfst ontstaan vaak paarse vruchtlichamen op de dode takken en de stam. De kleur van de op kleine paddenstoelen gelijkende vruchtlichamen hangt af van de klimaatomstandigheden. De sporen blijven waarschijnlijk een jaar actief. Tijdens vochtige omstandigheden worden sporen geproduceerd, die over meerdere kilometers verspreid worden en een nieuwe infectie kunnen geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.