Doorgaan naar artikel

Luminaid komt met nieuw groeilicht voor aardbei

De Floralux.spectris is een nieuwe led-armatuur voor de belichte aardbeiteelt met een spectrum dat zorgt voor een natuurlijke lichtomgeving, aldus fabrikant Luminaid in Oud Gastel. Dit is comfortabel voor het personeel en gunstig voor het gewas.

De 3 meter lange koppelbare armaturen geven een vollediger lichtspecturm dan de gangbare samenstelling met rood, blauw en wit licht. Dat geeft volgens Luminaid de indruk als van zonlicht onder diffuus glas. De armaturen hebben een stralingshoek van 120 graden, met en lichtniveau van 305 micromol/m2/sec op 20 centimeter onder de armatuur en van 205 micromol op 30 cm onder de armatuur.

Laag boven gewas

De 120 graden waaierbreedte moet zorgen voor een volledig belicht bladerdek van de planten onder de lichtlijn en van de vruchten van de planten aan ernaast liggende rijen. Dat geeft een verbeterde trosstrekking en vruchtontwikkeling, stelt de fabrikant. Het gevraagd vermogen is 50 Watt per strekkende meter. De stralingswarmte komt hoogstens uit op 2 graden, dat is een fractie hoger dan vergelijkbaar groeilicht met rood/wit/blauw. De prijs voor de Floralux.spectris komt per hectare aardbeikas op circa € 47 per vierkante meter. Ter vergelijking: de bestaande Floralux.fortis (alleen rood/wit/blauw) is € 53 euro per vierkante meter. De Floralux.imperum is € 65 euro (=Floralux.fortis in high-efficiency-uitvoering).

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin