Fruit

Nieuws

Irritatie over negeren Nederlands kersenseizoen

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) vindt het onbegrijpelijk dat Jumbo langdurig Griekse kersen promoot en Nederlandse negeert.

NFO-voorzitter Gerard van den Anker maakt zich boos over deze strategie van de Nederlandse winkelketens. “Er wordt op dit moment van 800 hectare kersen geoogst. Kennelijk kiezen de winkels voor product van ver weg, terwijl in de coronacrisis juist is gebleken wat het belang is van voeding van dichtbij. Dan is dit een tegengestelde beweging.” Jumbo eist van Nederlandse leveranciers PlanetProof, maar negeert vervolgens het Nederlandse aanbod.

Seizoensaanbieding

Jumbo heeft een seizoensaanbieding rondom Griekse kersen. Dat betekent dat een maand lang Griekse kersen in de schappen liggen voor €3,99 per pond. De actie eindigt 14 juli, waarna het hoogtepunt van het Nederlandse seizoen is geweest. Een Jumbo AGF-manager bevestigt de actie in de winkels en weet dat Nederlandse kersen ontbreken. Een select groepje klanten reageert daarop door te vragen naar Nederlandse. “De meeste mensen zien kersen en kijken niet naar de herkomst.”

Ook bij Albert Heijn liggen geen Nederlandse kersen in de winkels en wordt Griekse verkocht voor €2,99 per pond. Op AH.nl kunnen klanten wel Nederlandse kersen kopen voor €3,99 per 400 gram.

Griekse kersen goedkoop

Bij groothandel Van Aerle zijn Nederlandse en Griekse te koop. Het prijsverschil is niet groot. Voor Nederlandse wordt €6,50 gevraagd per kilo, voor Griekse €4,50 tot €5,00. Woensdag lagen de veilprijzen voor Griekse kersen op een laag peil bij The Greenery rond de euro per pond.

Of registreer je om te kunnen reageren.