Fruit

Nieuws laatste update:3 jun 2020

Corona op grote fruitbedrijven ondanks maatregelen

Bij de fruitbedrijven FruitMasters en Vogelaar-Vredehof worden in totaal 240 medewerkers getest op corona.

Deze week wordt duidelijk of ze ook besmet zijn en of ze thuis volledig in quarantaine moeten. Dat meldt de Veiligheidsregio Gelderland Zuid. Bij beide bedrijven in de gemeente West-Betuwe zijn eind vorige week besmettingen geconstateerd. Uit het bron- en contactonderzoek kwamen 31 nauwe contacten die mogelijk risico gelopen hebben en die getest zijn. Hiervan bleken 13 medewerkers besmet met het coronavirus.

Niet vergelijkbaar slachterijen

De situatie bij beide fruitbedrijven is niet vergelijkbaar met de slachterijen waar vorige week tijdelijke sluitingen werden opgelegd. Beide fruitbedrijven zijn niet in overtreding en hebben adequate maatregelen genomen, waardoor sluiting niet wordt opgelegd, stelt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De besmettingen hebben waarschijnlijk deels plaatsgevonden in een kantoorruimte bij elk van de twee bedrijven. “De anderhalve-meter-maatregelen waren bij beide bedrijven wel in orde, maar bij beide kantoorruimtes werd veel in- en uitgelopen en was de ventilatie niet op orde. Dat is aangepast ondertussen.”

Hetzelfde uitzendbureau

Beide fruitbedrijven maken gebruik van hetzelfde uitzendbureau. Toch is het volgens de woordvoerder toeval dat beide fruitbedrijven zijn besmet. Het bedrijf heeft ook personeel bij andere bedrijven in de regio. Er is geen aanleiding daar preventief te testen.

Voorlopig mogen de werknemers blijven werken, maar moeten buiten werktijd thuisblijven tot de resultaten bekend zijn. Pas als ze positief getest worden of ziek zijn, geldt de volledige quarantaine, aldus de woordvoerder.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.