Doorgaan naar artikel

Aanmerkelijke verschillen tussen aardbeienrassen junidragers

In een rassenproef junidragers op stellingen onder glas zitten aanmerkelijke verschillen tussen de geteste aardbeirassen.

Sinds jaren is het aardbeiras Elsanta de populairste junidrager, maar het ras krijgt meer en meer concurrentie van beloftevolle nieuwe rassen. Het Belgische onderzoeks- en adviescentrum Inagro testte in 2019 verschillende junidragers in een proef op stellingen onder glas. De resultaten in het proefverslag van 6 mei 2020 laten grote verschillen zien tussen de rassen Elsanta, Opera, Malling Allure, Malling Centenary en Limalexia.

Productie per meter

Op 2 mei 2019 werden de rassen geplant, op 20 juni werden de eerste vruchten geplukt. Elsanta had de laagste productie met 5,2 kg/m. Tussen de andere rassen zat weinig verschil in productie. Malling Centenary haalde een productie van 6,9 kg/m. De oogst van Limalexia kwam wat traag op gang, maar het ras haalde toch een totale productie van 6,6 kg/m. Opera had een goede spreiding en produceerde 6,4 kg/m. Malling Allure had het grootste eerste plukbeurten en haalde een productie van 6,3 kg/m.

Beste sortering bij Opera en Malling Centenary

De sorteringsverhouding tussen de rassen verschilde sterk. Opera en Malling Centenary hadden de beste sortering met 77 en 70% Klasse I vruchten en 16 en 24% Klasse II vruchten. Elsanta en Limalexia hadden een slechtere sortering met 61 en 62% Klasse I vruchten en 30% Klasse II vruchten. Malling Allure had een erg slechte sortering met 37% Klasse I vruchten en 45% Klasse II vruchten. Dat ras had ook het hoogste aandeel misvormde en beschadigde vruchten.

Hardheid en Brix-score van de vruchten

Malling Centenary scoorde meestal het laagst in Brix-score. Verder waren er geen grote verschillen in Brix-score tussen de rassen. Opera had gedurende de teelt de hoogste hardheid, terwijl Limalexia de laagste hardheid had.

Bron: Inagro

Bron: Inagro

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin