Doorgaan naar artikel

‘Oogst Elstar 30 tot 50% kleiner’

Fruittelers in Nederland rekenen op een veel kleinere oogst aan Elstar dit jaar. Ook Jonagold heeft last van een beurtjaar, dat hier en daar nog wordt versterkt door nachtvorst.

Nu de bloesem steeds beter zichtbaar wordt, valt de hoeveelheid bloemknoppen bij Elstar op veel percelen erg tegen. Wel is het erg wisselend, volgens fruitteeltadviseur Dirk van Hees van Fruitconsult. Er zijn percelen die met meer dan 50 bloemknoppen weliswaar niet rijk bloeien, maar waar met kunst- en vliegwerk nog wel 45 tot 55 ton per hectare gehaald kan worden, 70% van de flinke oogst van verleden jaar. Maar er zijn ook percelen waar er gemiddeld nog geen 25 bloemknoppen per boom zitten en dan zal het niet veel meer worden dan rond de 35 ton per hectare, de helft van een normale oogst.

Rijke bloei en weinig rui in 2019

De oorzaak ligt vooral in het overvolle jaar 2019, toen de bloei rijk was en het weer tijdens de bloei bijzonder goed was. De zetting was erg goed. De appels zaten vol met pitten, waardoor vruchten moeilijker ruien. Ook met het veelvuldig inzetten van dunmiddelen als ATS, 6-BA en Brevis was die niet voldoende. Dit gaf wel recordproducties, maar door zowel veel vruchten als veel zaden leed de bloemknopaanleg er sterk onder.

De oogst van Elstar zal dit jaar kleiner uitvallen. - Foto: Bert Jansen

De oogst van Elstar zal dit jaar kleiner uitvallen. – Foto: Bert Jansen

Vorstschade in Limburg

Adviseur Joris Wisse (CAF) onderschrijft wat zijn collega van Fruitconsult zegt. Hij houdt het voorlopig op een halve oogst aan Elstar. Adviseur Peter van Arkel laat vanuit Zuid-Limburg weten dat het beeld daar in dezelfde lijn ligt. Bovendien bevriezen er door het veelal niet kunnen beregenen bij Elstar in Zuid-Limburg bloemknoppen, die ze eigenlijk niet kunnen missen. De situatie bij Jonagold in Zuid-Limburg en België is veelal zonder beregening wat erger. Ook bij Jonagold zijn er na rijke oogst minder bloemknoppen met weinig bloei en zeker op het later bloeiende eenjarig hout. Nu is er tot plaatselijk wel 80% van de bloemknoppen bevroren.

In volle bloei pas uitsluitsel

Noord-Duitsland is ook een belangrijk teeltgebied van Elstar waar de afgelopen week eveneens volop beregend is. Deze teeltregio had vorig jaar een minder volle oogst, waardoor het daar nog wel wat kan meevallen, verwacht Van Hees. Hij relativeert ook dat het in dit vroege stadium van de bloei nog wel wat vroeg om keiharde uitspraken over de oogst te doen.

Minder beurtjaargevoelige rassen

Bij andere rassen zie je in de Nederlandse boomgaarden ook meer beurtjarige bomen maar Elstar is wel de meest opvallende. Van Hees merkt op dat je zelfs bij rassen als Kanzi, die helemaal niet als beurtjaargevoelig bekend staan, minder bloemknoppen en soms zelfs een enkele beurtjaarboom ziet. Maar daar lijdt de totale productie nauwelijks onder.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin