Fruit

Nieuws

Eerste vallen voor fruitmot begin april al geplaatst

Een maand eerder dan in voorgaande jaren zijn begin april de eerste feromoonvallen voor signalering van fruitmot geplaatst.

Nico Harteveld van FMC Agricultural Solutions heeft begin april in boomgaarden verspreid door het land feromoonvallen geplaatst om de aanwezigheid van fruitmotten goed te kunnen monitoren. Dat is een maand eerder dan in voorgaande jaren. Op deze manier wordt inzicht verkregen in eventuele regionale verschillen.

“Gezien het verloop van het voorjaar kan het een vroeg seizoen worden”, verwacht Harteveld. “De kans is groot dat in de loop van april de eerste fruitmotten al worden gevangen. In de praktijk begint men vaak pas in de loop van mei met monitoren. Grote kans dat ze de eerste motten daardoor niet waarnemen.”

Nico Harteveld van FMC Agricultural Solutions
Nico Harteveld van FMC Agricultural Solutions

Eerder bestrijden

In België halen telers het moment van de eerste bestrijding met Coragen naar voren, stelt Harteveld vast. “Die herhalen dat na drie weken en daardoor hebben ze geen of minder aantasting van fruitmot.” Harteveld voorspelt dat ook in Nederland het juiste moment van de bestrijding misschien vroeger komt te liggen.

In het eerder toepassen van het middel ziet Harteveld een bijkomend voordeel: “De teler kan in de vroeg te plukken rassen, zonder zorgen over residu, kiezen voor een tweede toepassing van Coragen. Zo is het gewas zes weken effectief beschermd met het sterkste middel tegen fruitmot.”

Of registreer je om te kunnen reageren.