Fruit

Nieuws

Afzet kleinfruit stagneert

Kleinfruittelers klagen over stagnerende afzet door corona en de lage prijzen van rode bessen uit de bewaring. Voor enkele telers, die een deel van de rode bessen echt lang bewaren, een zware financiële strop.

Kleinfruitteler Gerard Vos vertelde vorige week in de rubriek Geluiden uit de teelt over zijn laatste 10 ton rode bessen die veel lagere prijzen dan de verwachtte € 15 per kilo opbrachten. Hij verwachtte zelfs een deel van de langbewaarde rode bessen niet meer te kunnen verkopen als het importseizoen los barst. Als exclusief product is de horeca voor rode bes uit de bewaring een grote afzetmarkt die nu voor een groot deel weggevallen is.

Al veel geruimd

Frederik Bunt, kleinfruitteler en voorzitter van de NFO-productgroep Houtig Kleinfruit en Steenfruit, beaamt dat het coronavirus gevolgen heeft voor de afzet van rode bessen. Maar hij wil het probleem niet groter maken dan het is. “Door de schade van de hitte in juli 2019 zijn er minder rode bessen voor de bewaring geplukt. Er is ook sneller geruimd waardoor de bessenvoorraad in maart al veel kleiner was. Je kunt het niet vergelijken met de sierteelt waar de markt ook sterk stagneert, maar de productie wel op het normale hoge niveau ligt.”

Nieuwe markten

Spannender wordt het als het kleinfruitseizoen volop losbarst. De frambozen uit de kas worden al aangevoerd en de aanvoer van frambozen zal snel veel meer worden. In de afgelopen jaren is het vaak goed gelukt om de stijgende productie aan frambozen goed te verkopen door de sterk groeiende vraag. Dit seizoen zal dat spannender worden, denkt Bunt. “De handelsstroom in goede banen leiden van markten die nu wat stil gaan vallen naar nieuwe markten die juist op gaan komen zal erg belangrijk zijn.” Voor de teelt van kersen en pruimen verwacht Bunt minder gevolgen, omdat deze producten later in het seizoen komen en veel meer verkocht worden in de retail.

Er is eerder een tekort aan frambozen nu

Tekort frambozen

Jan Willem Tolhoek van veiling Zaltbommel vult aan dat het effect van corona op de afzet van kleinfruit minder is dan bij grootfruit. “In deze periode gaat het bij rode bessen echt om het laatste staartje van Nederlandse bessen uit bewaring en is het importseizoen van rode bessen uit landen als Chili volop gestart. Bij frambozen komt de aanvoer nu ook goed op gang en is de markt zelfs willig. Er is eerder een tekort aan frambozen nu.”

Seizoenmedewerkers

Bij de kleinfruittelers en binnen NFO is volgens Frederik Bunt vooral alles rond seizoenmedewerkers een groot item. Als sectororganisatie en als individuele ondernemers is veel actie nodig om over voldoende, veelal buitenlandse, oogstmedewerkers in de arbeidsintensieve kleinfruitteelten te blijven beschikken. “Door te zorgen dat het reizen van landen als Polen naar Nederland geen belemmeringen gaan opleveren. En te zorgen dat losse medewerkers zich veilig aan het werk voelen op de bedrijven. Daarbij kun je denken aan een werkgeversverklaring, maar zeker ook praktische zaken als goede verblijfsruimten en voldoende sanitair.”

Of registreer je om te kunnen reageren.