Doorgaan naar artikel

Aardbeienteler: ‘Personeel kan niet hier komen’

Hoe teler Johan Vermeeren straks al zijn aardbeien geoogst gaat krijgen? ‘Dat is een punt van zorg.’

Johan Vermeeren heeft in Rijsbergen (N.-.Br.) 20 hectare aardbeien. De oogst komt op gang en nu lukt alles nog. Maar voor over twee weken, als de oogst ‘losgaat’, is de toestand hoogst onzeker.

Johan Vermeeren weet nog niet hoe hij straks oogstploeg compleet kan krijgen. - Foto: Peter Roek

Johan Vermeeren weet nog niet hoe hij straks oogstploeg compleet kan krijgen. – Foto: Peter Roek

Zorgen om personeel

“Mijn eerste zorg is het personeel. We hebben mensen uit Polen maar vooral ook uit Roemenië”, vertelt Vermeeren. “Die kunnen hun eigen land wel uit, maar andere landen zoals Hongarije hebben de grenzen dicht. Ze komen er dus niet door. Met het vliegtuig is ook lastig, want vluchten zijn opgeschort en ik kan ze ook niet gaan halen.”

Quarantaine

Als het de arbeiders al lukt om in Nederland te komen, moeten ze als ze naar huis willen eerst twee weken in quarantaine, aldus Vermeeren. “Niet zoals hier in je eigen huis, maar echt apart. Dat is geen lolletje.”

Glasteelt en zorgen over aardbeienexport

Enkele seizoenskrachten die jaarlijks bij Vermeeren komen plukken, werken nu in de glasteelt. “Daarna komen ze weer hier. Een paar mensen heb ik dus al, maar ik heb er 40 nodig.”

Zijn tweede zorg is de afzet. “Nu lukt het nog, maar veel Nederlandse aardbeien gaan voor de export. Wat kan er straks, als we volop aan het oogsten zijn, de grens nog over?”

Share this

Afbeelding
Margreet Welink

redacteur boerenleven

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin