Doorgaan naar artikel

Nieuwe beweegbare overdekking voor kersen

Via Italië komt er vanuit Chili een nieuw overdekkingssysteem voor kersen op de Europese markt.

Het Italiaanse Valente wordt de Europese partner voor Wayki, een nieuw open/close overdekkingssysteem voor fruitgewassen, dat in Chili voor de kersenteelt ontwikkeld is. Het gaat om een nieuw sluitend foliesysteem dat gewassen als kersen, bessen en kiwi’s beschermt tegen regen, maar ook weer open kan als het droog is.

Nadelen vaste overkapping

De huidige overkappingen worden in het voorjaar geopend en na de pluk van kersen weer gesloten. Voordeel is natuurlijk dat de kersen rond de pluk beschermd zijn tegen regen en daarmee veel minder snel scheuren en barsten. Nadeel is dat op dagen dat het niet regent de foliebedekking licht wegvangt met de bekende nadelen van lichtverlies op het gewas. Ook is het een nadeel dat plagen als spint onder een vaste overkapping lastiger te bestrijden worden.

1 hectare in 20 minuten

Met een systeem dat open en dicht kan is het gewas heel gemakkelijk alleen te overdekken als het bij regen nodig is. Met Wayki kan één persoon met een accuhandboor het scherm van 100 meter in minder dan een minuut sluiten. Per hectare doet één persoon er ongeveer 20 minuten over.

Geen nieuwe palen nodig

Het systeem kan aangelegd worden in bestaande boomgaarden met gebruik van de huidige palen. Wayki werkt nu samen met telers aan de ontwikkeling van het Wayki-systeem voor toepassing in blauwe bessen, appels en andere fruitgewassen. Ook het automatiseren van het openen en sluiten van de folie op basis van metingen van sensoren en weerstations moet in de toekomst tot de mogelijkheden gaan behoren.

In Nederland is Hermens Fruitsystems uit Beek de dealer van Valente. De eerste kersentelers met interesse hebben al contact opgenomen.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin