Fruit

Nieuws

Meer Italiaanse vraag naar peren door coronavirus

De marktprijs voor Conference moest begin deze week enkele centen inleveren. Toch is er extra vraag uit Italië.

Dat Italië meer peren vraagt is niet vreemd. Het is lastiger voor het land om voldoende peren te sorteren met alle beperkende maatregelen tegen het coronavirus. Bij de Belgische veiling BelOrta meldden zich daardoor kopers die normaal door Italiaanse leveranciers beleverd worden, maar binnen Europa nu naar het Noorden kijken.

Op de groothandelsmarkt in Lyon liepen de prijzen voor beide peren al op maandag, met voor Abate Fetel uit Italië nog de beste prijsstijging (+€ 0,15). Ook dat duidt op krapte.

Ingeleverd

Toch kon de veilingprijs voor Conference dinsdag niet profiteren van die extra vraag. Er werd € 0,02 per kilo ingeleverd. Dat gold voor bijna alle sorteringen. Bij de kleinere maten was die stap terug € 0,04 per kilo. De laatste maand liggen veilprijzen voor de grofste sortering tussen de € 0,78 en € 0,84.

De prijsbeweging is golvend. Toch houdt de Fruittrading Company (FTC) vast aan termijncontracten van € 0,82 voor Conference, blijkt uit de handelsinformatie. Voor de maand maart gaf FTC overigens gerealiseerde veilprijzen af die € 0,04 lagen boven de oogstjaren 2016 en 2017.

Voorraadpositie

De Belgische veilingen hebben een voorraad van circa 18% onder het gemiddelde niveau van de vier voorgaande jaren.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.