Doorgaan naar artikel

Eerste schade in fruitteelt door nachtvorst

Na een derde koude nacht op rij komen de eerste meldingen binnen van schade bij fruittelers. Volgende week wordt een nieuwe serie vorstnachten voorspeld.

Met name de vroegbloeiende rassen in gebieden waar niet beregend kan worden hebben het moeilijk. In Zuid-Limburg vroor het 3 à 4 graden en daar melden telers schade aan Jonagold en Boskoop-appels, weet teeltadviseur René Bal van Delphy. Het zal tot aan de piek van de bloei duren om de daadwerkelijke schade te kunnen inschatten, aldus Bal.


Lees verder onder de tweet.

Kou in Polen

In Polen zorgt het zelfde hogedrukgebied voor oostenwind en koude nachten. Beregening is in Polen voor heel veel hardfruittelers geen optie. Maar omdat de bloei hier sowieso later plaats vindt en de knoppen na de zeer kleine oogst van vorig jaar sterker zijn is hier van schade nog geen sprake.

Vuurpotten tussen kersen

Ook in de kersenteelt is beregenen geen optie. Nederlandse kersentelers werken daarom met ventilatoren en met vuurpotten. Bij kersenteler Van Capel uit Kesteren moest de hele familie er woensdagochtend om 4 uur aan te pas komen om de 500 vetpotten in de boomgaard aan te steken.

Vuurpotten in de kersenboomgaard van Capel Fruit in Kesteren. - Foto: Vidiphoto

Vuurpotten in de kersenboomgaard van Capel Fruit in Kesteren. – Foto: Vidiphoto

Hieronder enkele tweets over de nachtvorst

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin