Fruit

Nieuws

Eerste nacht met nachtvorstberegening

De nachtvorst van afgelopen nacht en komende nachten zet de fruittelers op scherp. De eerste beregeningsinstallaties draaien al.

De laagste door het KNMI gemeten temperatuur vannacht was -6,1 graden Celsius in Woensdrecht. Deze koudepiek was wel uitzonderlijk. De tweede koudste meting was -2,9 graden in het Drentse Hoogeveen. In het Betuwse Herwijnen werd het -1,9 graden, in Lelystad -2,1 graden.

Nachtvorstberegening bij Blijderveen & Zonen in Valburg. - Foto: VidiPhoto
Nachtvorstberegening bij Blijderveen & Zonen in Valburg. - Foto: VidiPhoto

Zwakke knoppen Elstar

In Flevoland en de Betuwe beregenden telers vannacht al volop, ook op het bedrijf van Kees van Blijderveen in Valburg tussen Arnhem en Nijmegen (zie foto). Volgens Van Blijderveen zijn de knoppen van zijn fruitbomen erg zwak, met name van zijn Elstar-appels. Daarom neemt hij geen risico. Het bedrijf, waarin nog twee broers participeren, teelt 30 hectare appels en peren.

Komende nacht kouder

Komende nacht vriest het volgens de weersvoorspelling van het KNMI harder en moeten alle telers aan de bak, zo is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.